Zomervakantie 2005: Bretagne en de Poitou

Deel 2: 28 juli tot 9 augustus 2005.

Donderdag 28 juli 2005
Een reisdag, dus op tijd opstaan. Droog ingepakt gelukkig, maar onderweg komen we toch regelmatig flinke buien tegen. Het rijden ging voorspoedig, en om 17.00 uur komen we aan in Lusignan, een klein stadje 25 km. onder Poitiers. Hier stonden we vorig jaar voor 1 nacht en we vonden het de moeite waard om er langere tijd te verblijven. Het is inmiddels warm (28 graden) en zonnig geworden en de vakantiestemming is helemaal terug. In een uur is alles opgezet en ingericht en de kinderen gaan zwemmen. Wij lopen even het dorp in, en 's-avonds eten we in het snackbarretje bij het strandtentje bij de camping, prima eten voor weinig geld, vooral de kaasplank is de moeite waard!
Na een flesje wijn gaan we er op tijd in, morgen Futuroscope!

Vrijdag 29 juli 2005
Een vroege ochtend. Bewolkt en dreigend, maar dat geeft niet, het is de Futuroscope-dag. We vertrekken op tijd, ook omdat we onderweg nog moeten stoppen voor brood en beleg, de bakker in het dorp blijkt op vakantie te zijn.
Futuroscope is fantastisch. 31 euro toegang, maar iedere cent waard. Korting met de ANWB-pas, dus dat scheelt ook weer. We hebben er rondgesjouwd van half elf tot half elf en ons geen moment verveeld. Film. IMAX, 3D, animaties en simulaties, fantastisch gewoon. Het was er niet druk, de laatste vrijdag voor de Fransen zelf vakantie krijgen, en we hebben nergens langer hoeven wachten dan 10 minuten, meestal konden we zo doorlopen.
En dan tot slot de avondshow... een combinatie van live acts, waterorgel, films geprojecteerd op waterschermen, laser, vuurwerk... Ik zat echt met open mond te genieten, wat een spektakel!
Tegen middernacht terug bij de camping, morgen een dagje rust.

Zaterdag 30 juli 2005
The day after...
Om 8 uur eruit (ik tenminste) afwassen, koffie, was uit de emmer, uitspoelen, lijntje spannen, ophangen, nieuwe was erin, afwas van gisteren, en toen was ik nog steeds alleen... Brood halen in het dorp, en bij terugkomst was nog steeds alles stil.
Kwart over tien kwam Merina eruit, na twaalven de meiden pas. Wij hebben intussen de supermarkt bezocht, 's-middags beetje zwemmen, frisbeeŽn, jeu de boule, lekker rustig aan gedaan. Het weer is afwisselend: zon, bewolkt en heel af en toe klein buitje. 's-Avonds forel, worstjes, grill-lapje, courgette en champignons op de skottel, met brood en salade een heerlijke maaltijd. Na eten en afwas nog even zitten met boek en borrel, en genieten van de overvliegende vleermuizen. Een heerlijk dagje!
Zondag 31 juli 2005
Mooie zonnige ochtend. Samen met Merina het dorp in om brood te halen, daarna door het bos terug. Ontbijt en kijken wat we vandaag gaan doen. We besluiten gewoon een stukje te gaan rijden. Onderweg zien we een bordje "Grotte de Malvaux". Die staat niet op de kaart en we besluiten er een kijkje te gaan nemen. Het blijkt een plaatselijke grot die in vroeger tijd gebruikt werd als schuilplaats voor de bevolking. Nu is hij dicht en er is een soort kleine Lourdes-grot bij gemaakt met openlucht-kapelletje en bron met drinkbaar water. Lekker!
We rijden door naar Aigne, waar een mooi kasteel ligt, in particulier bezit en dus niet opengesteld. We lopen in een uur rond het kasteel, lekkere wandeling. We lunchen met meegenomen brood op een picknickplaats bij een parkeerplaats en dan rijden we naar Sanxay, waar een beroemde gallo-romaanse opgraving is. Mooi, maar duidelijk nog niet ingericht op toeristen: slecht aangegeven wat waar is, de helft niet bereikbaar, en het amfi-theater is in gebruik, met modern podium en licht- en geluidsinstallaties, dat verstoort de romeinse sfeer volledig.
MariŽtte koopt er een Frans kookboekje: "Koken met Asterix, een kookboek voor kleine GalliŽrs" 's-Avonds maakt ze er gevulde tomaten met ui en avocado uit, lekker als voorgerecht bij de Pot Polling die ik op de skottel klaarmaak: paprika, champignons, courgette, kipfilet, tomaat en kerrie, met worstjes er omheen en rijst erbij.
's-Avonds spelletje jeu de boules en om 23.00 uur naar bed.

Maandag 1 augustus 2005
Op tijd op, wandeldag vandaag. Wandelkaart, evt. kompas enz... Na brood halen ( supermarkt, verder is alles dicht op maandagochtend) lopen we om 10.30 uur naar de Office du Tourisme. Die is helaas ook dicht op maandagochtend. We proberen even een gemarkeerde wandeling te lopen, maar kunnen het tweede bordje al niet vinden, dus besluiten we op de kaart te gaan lopen. Het wordt een wandeling van tegen de 20 km., langs landbouwpaadjes, door eigenlijk afgesloten bos, en veel door licht-glooiend landbouwgebied. Het graan is geoogst, maar de zonnebloemen en de maÔs staan er nog.
Op een van de paden ligt een groene slang, minstens een meter lang. Merina ziet hem in eerste instantie niet, MariŽtte is de eerste die hem ziet. Als hij zich na de foto's wil terugtrekken, doet ie dat erg snel en in de richting van Merina, die daar erg van schrikt.
Terug op de camping even zwemmen en 's-avonds naar de pizzeria in het dorpje. Iets teveel wijn, en een colonel als dessert (citroenijs met wodka) en we weten de weg terug naar de camping nog maar nauwelijks te vinden. Dus naar bed... De binnentent van de kinderen blijkt te hebben opengestaan en dus kruipt Menita bij mij in de vouwwagen. Voor Merina blijft er niets anders over dan in de tent te gaan liggen, die ze eerst weer ongediertevrij maakt.

Dinsdag 2 augustus 2005
Rustige, mooie ochtend. Zon, weinig wolken. Na brood halen en ontbijt naar de super. Daarna rustig op de camping, in de zon met een boek. 's-Middags naar de kano's. Merina en MariŽtte samen in een kano, Menita en ik ook. Twee uur varen op een rustig, bijna stilstaand riviertje. halverwege wel even onder een laag bruggetje door, en de kano's overtillen. Jammer dat de oever zo modderig is, ik zit op een bepaald moment tot over mijn knieŽn vast in de modder, zonder hulp was ik er niet meer uitgekomen!
Onderweg krijgt Menita last van haar schouder, en mag ik alleen verder peddelen. We zien in een flits nog een ijsvogeltje langs schieten. Daarna ijsje, zwemmen en naar de tent. MariŽtte kookt pasta met saus, Menita maakt een salade, heerlijk eten dus. Alleen jammer dat wij dan wel moeten afwassen...
Lekker dagje weer!

Woensdag 3 augustus 2005
Rust... We komen hier echt tot rust! Uitslapen, brood halen, ontbijten, het is 10 uur voor we er over gaan denken wat we willen doen. De kinderen kwamen vandaag met het voorstel hier te blijven totdat we naar huis gaan. Dat zal dus wel gebeuren, zondag en maandag hiervandaan in twee rustige etappes naar huis. Ik weet niet wat deze camping heeft, maar hij straalt echt rust uit, heerlijk!
Vandaag naar Poitiers, winkelen en stad bekijken. Dat winkelen is best leuk, maar om met dit prachtige weer uren door te brengen in een winkelcentrum, is toch niet mijn idee van een stadsbezoek. Gelukkig bekijken we ook de kerken en oude stad. Ik koop een paar nieuwe slippers (waar ik niet op kan lopen, blijkt later), MariŽtte een paar schoenen, en we kopen een nieuwe set oplaadbare batterijen, de oude zijn gejat in het toiletgebouw, toen ze lagen te laden. Waarom ze alleen de batterijen, maar niet de lader hebben meegenomen, is me een raadsel.
We kopen ook nog wat versieringen voor op de schooltassen.
Het is een prachtige stad, jammer alleen dat de oude panden op straatniveau zijn gemoderniseerd en verbouwd tot winkelpanden met glazen pui.
Op de terugweg naar de camping in de super boodschappen gedaan en van de camping lopen we naar het dorp om een hapje te eten. Ik krijg nu last van mijn slippers en loop op blote voeten verder.

Donderdag 4 augustus 2005
En weer een rustig dagje, dachten we... Opstaan (weer mooi weer) brood halen, ontbijt, supermarkt... Daarna gaan wij wandelen, terwijl de meiden bij de tent blijven: ze willen hun schelpen uit Bretagne uitzoeken en zwemmen. Wij gaan op pad, en na een paar honderd meter al horen we gesis in het struikgewas naast het pad. Een flinke, groen-gele slang kronkelt tevoorschijn, we schrikken ons kapot. En deze vlucht ook niet, maar steekt zijn kop omhoog en komt sissend onze kant op... Ik pak mijn camera om foto's te maken. Ik ben blij met de Anti-shake functie, anders waren de foto's nooit gelukt. De adrenaline giert me door het lijf...
We maken een mooie wandeling, langs de rivier en de bosrand, een kilometer of 10. Daarna nog even zitten, even zwemmen, frisbeeŽn en eten. Borrel en slapen. Wat een heerlijke dag!

Vrijdag 5 augustus 2005
Vandaag weer het normale ochtendritueel: 8 uur op, 10 uur weg. Chauvigny staat op het programma, daar kan je over een stuk oude spoorrails fietsen. Helaas, deze blijkt volgeboekt. We bezoeken het stadje zelf, een klein maar mooi stadje bovenop een berg, met vier kastelen en een kerk in 5 straatjes...
's-Middags kijken we bij de vogelshow, blijft dubbel: aan de ene kant is het prachtig om die beesten te zien vliegen, aan de andere kant blijf ik het zielig en onnatuurlijk vinden, de manier waarop bijv. ooievaars rond een verzorger huppelen en bedelen om een stukje vis...
's-Avonds halen we frites, die we eten met een door MariŽtte klaargemaakte salade.

Zaterdag 6 augustus 2005
Regen...
En weer een rustige dag. Supermarkt, waar we ook voor thuis inslaan, vooral azijn en olie. Inpakken en opruimen. En niks doen.
Morgen weg, dan in twee dagen naar huis rijden. We eten weer bij de pizzeria boven, die ons herkent en ons een zelfgemaakte aperitief aanbiedt: een heerlijke, flink sterke frambozenlikeur. Samen met de wijn en de colonel toe zorgen die dat we ons heerlijk voelen...
Zondag 7 augustus
Een reisdag. Vroeg op, veel in te pakken na 10 dagen op dezelfde camping. Gelukkig is het mooi weer, we pakken droog in. Na het afrekenen (105 euro voor 10 nachten) rijden we om kwart over tien weg. Over niet-snelweg naar het Noord-Oosten. Mooie weg, maar meer dan 60 km p.u. gemiddeld haal je zo niet. Een kleine 400 km. verderop, vlak voorbij Auxerre, vinden we een municipal bij Ligny le Ch‚tel. Mooie kleine camping voor 12,67 per nacht, met een terrasje waar we eten, en een klein, snelstromend riviertje waar we afkoelen. Bij het eten drinken we een fles van de plaatselijke wijn, dat is het voordeel als je in de Chablis-/Bourgognestreek kampeert.
Maandag
's-Avonds lopen we nog een rondje rond de camping, eten nog een pak chips leeg (het eten was lekker maar onvoldoende) en op tijd naar bed. Morgen toch nog een flinke stuk rijden naar huis, zal toch wel peage worden.

Maandag 8 en dinsdag 9 augustus 2005
Vanochtend rustig aan gedaan, het is prachtig, zonnig weer maar het heeft nogal gedauwd, dus moeten we wachten tot de boel droog is voordat we kunnen invouwen. Tegen elven rijden we weg en we besluiten via de snelweg naar huis te rijden. Bij de Frans-Belgische grens zien we de eerste druppels, het regent... We eten bij Waalwijk, en tegen half acht zijn we thuis. We pakken de auto uit, de rest kan morgen...
Dinsdag
Vandaag gelukkig droog. De vouwwagen gaat open, de spullen die eruit moeten eruit en netjes droog ingepakt. We brengen de vouwwagen meteen naar de stalling.
De was wordt gewassen, de tassen uitgepakt, kortom, het zit er weer op. Morgen gaat Merina weer aan het werk en dan moet ik aan de gang met de foto's en het verslag.

Wat we volgend jaar gaan doen? Waarschijnlijk weer naar Frankrijk, er is nog zat te zien!

TERUG NAAR EERSTE ETAPPE

TERUG NAAR OVERZICHT VAKANTIE 2005

TERUG NAAR FOTOPAGINA

TERUG NAAR HOOFDPAGINA