vlag

Griet in Bier

vlag

Dit gerecht (2 personen) kan met diverse soorten bier worden gemaakt en krijgt daardoor zijn aparte karakter. Ik gebruik Belgisch donker bier, maar een andere soort kan natuurlijk ook. Het recept is door M@rijke geplaatst in nl.culinair.

Ingrediënten:
45 gr. boter 1 uitje 1 stengel bleekselderij
1 takje peterselie 1 takje tijm 280 ml. bier
3 jeneverbessen 400 gr. ontvelde grietfilets zout en peper

Bereidingswijze:
Snijd de uien in ringen. Smelt 30 gr. van de boter in een pan die groot genoeg is om de filets in één laag in te leggen. Snijd de rest van de boter in blokjes en zet die in de koelkast. Smoor de ui en de selderij heel zachtjes gaar in de boter. Bind de kruiden met een stukje garen tot een bosje en leg dat in de pan tezamen met het bier, de jeneverbessen, de peper en een klein beetje zout. Breng dit aan de kook en leg dan de grietfilets in de pan. Temper de warmtebron tot het vocht heel zachtjes pruttelt en pocheer de filets in 3 tot 5 minuten net gaar. Neem ze voorzichtig uit de pan en doe ze over op een ondiepe schaal. Houd ze warm. Draai de warmtebron onder de pan hoger en laat het vocht flink inkoken tot er nog driekwart over is. Doe dan de rest van de boter er met een paar blokjes tegelijk in, draai met de pan zodat de boter in de saus oplost. Proeven, op smaak brengen en de saus dan door een zeef over de vis schenken. Bestrooi het geheel met wat gehakte peterselie en dien meteen op.
EET SMAKELIJK!